Onze inzichten voor de invulling van de solidiare premieregeling
Premieregelingen zijn nieuw voor veel pensioenfondsen, maar niet voor Achmea Pensioenservices. Wij voeren namelijk al jaren premieregelingen uit voor diverse klanten.
In dit document gaan we van wet naar praktijk. Onze ervaring gebruiken we om daarbij steeds te letten op de praktische uitvoerbaarheid. En op de uitlegbaarheid aan de deelnemer.
Per 1 januari 2028 moet het nieuwe pensioenstelsel er echt staan
Voor die tijd moet er heel wat gebeuren. Het gaat onder andere over de keuze van een pensioencontract. En daarna hoe je dat contract verder invult. We kregen dan ook vaak van onze klanten de vraag: waar moet ik allemaal aan denken als ik een nieuwe pensioenregeling opzet? Kortom, wat moet ik doen op weg naar een nieuwe pensioenregeling?
We beschrijven de nieuwe wereld en lichten daarbij horende begrippen toe
In deze paper richten we ons op de solidaire premieregeling. Allereerst bespreken we een aantal generieke onderdelen van het nieuwe stelsel. Vervolgens gaan we in op diverse specifieke onderdelen van de solidaire premieregeling. Over invaren schrijven we een separate paper.
Voor alle pensioenfondsen
Achmea Pensioenservices ondersteunt verschillende soorten pensioenfondsen. Wanneer we in deze paper spreken over de Pensioenwet, dan bedoelen we ook de Wet verplichte beroepspensioenregeling. Als er voor een beroepspensioenregeling specifieke bepalingen gelden, vermelden we dit separaat. Wanneer we spreken over werkgever of sociale partners, bedoelen we ook de beroepspensioenvereniging.
Krijg inzicht in de opties die Achmea Pensioenservices kan uitvoeren via onze productkaart voor de SPR
In deze paper staat ook aan welke keuzes Achmea Pensioenservices de voorkeur geeft (de generieke keuze). Doelstelling voor de komende jaren is het neerzetten van een solide en goede standaard waarmee onze klanten een nieuwe pensioenregeling kunnen invullen die in de praktijk realiseerbaar is voor al onze klanten. En waarmee alle deelnemers goed bediend worden. Daarbij maken we keuzes. De transitie naar een nieuw stelsel is immers een enorm complexe operatie in een relatief korte periode. Maakbaarheid en haalbaarheid staan daarom voorop. Dit betekent dat we de komende periode niet alle opties die de wet biedt of klantspecifiek maatwerk kunnen toezeggen. Daarbij speelt mee dat er voor een aantal opties nog onduidelijkheid of geen (lagere) regelgeving is. Het is niet uitgesloten dat we in een later stadium meer opties en specifieke wensen ondersteunen. We volgen dan een standaard change-proces. In het belang van onze klanten en deelnemers ligt de focus in de eerste fase van systeemontwikkelingen op het neerzetten van een solide basis inclusief onderstaande keuzemogelijkheden.
Toets keuzes met de KNVB-criteria
Bij een aantal keuzes zijn opties die Achmea Pensioenservices wel, of juist niet, aanbiedt getoetst aan de zogenaamde KNVB-criteria. Dit zijn criteria uit het KNVB-toetsingskader voor producten van de AFM. Hierbij staat de K voor Kostenefficiëntie vanuit het perspectief van de deelnemer. De N staat voor Nut; geeft het invulling aan de behoefte van de deelnemer? De V staat voor Veilig; doet het wat het beoogt en is de uitkomst acceptabel? Ten slotte staat de B voor Begrijpelijk; is het niet onnodig of te ingewikkeld voor een deelnemer? Dit toetsingskader is verplicht voor verzekeraars en PPI’s. Voor pensioenfondsen geldt geen verplichting. Toezichthouder AFM raadt het gebruik van deze criteria in het ontwikkelproces van producten en premieregelingen voor pensioenfondsen wel sterk aan.
Herken gemakkelijk het generieke aanbod van Achmea Pensioenservices via de tabel
Deze paper biedt informatie en achtergronden bij keuzes. De keuzes voor de uitvoering ziet u in een tabel. Onze generieke keuze is herkenbaar aan de achtergrondkleur lichtgoud. De overige onderdelen zijn mogelijke specifieke invullingen en aanvullende opties. Een roze achtergrond raden we af of is een optie die nog verder moet worden uitgewerkt. Deze bieden we bij aanvang niet aan onder het generieke aanbod. Wij zetten de keuzes zo ver mogelijk vooraan in het hoofdstuk, zodat u de achtergrondinformatie en onze overwegingen erna kunt lezen.
Voorbeeld van een tabel:
Voorbeeld van een tabel: